Hasznos tanácsok

Kazán típusának és méretének kiválasztásakor figyelembe veendő kritériumok:

Begyújtási javaslat:

A kazán alulról történő begyújtásakor a rostély hátsó részét töltsük meg száraz tüzelővel.
Az első harmadába helyezzünk megfelelő mennyiségű papírt vagy alágyújtóst, erre 1-2 marék száraz hasított tűzifát. Az így bekészített tüzelőanyagot meggyújtjuk és megvárjuk, amíg a gyújtós és a közelében lévő vastag tűzifa is begyullad, majd a tűzteret telerakjuk.
Amikor a tűz kellő intenzitással ég, az alsó ( huzatszabályzó ) ajtót becsukjuk, az automata Huzatszabályzóval a kívánt fűtővíz hőmérsékleti értékét beállítjuk.
Szükség szerint a tüzelőanyagot pótoljuk.

Kazánok tisztítása:

Szerkezeti elemek védelme, a hatásfok megtartása és a kifüstölés elkerülése érdekében a kazánokat rendszeres időközönként tisztítani szükséges.
Ezen művelet a következő tevékenységek összessége: